Miksi kokemukset kuolleen läsnäolosta lisäävät surua

Keskustelin erään iäkkään ihmisen kanssa hänen elämästään hänen merkkipäivänään. Lähes puoli vuosikymmentä oli kulunut siitä, kun hänen puolisonsa kuoli. Noin viikko puolison kuolemasta hän näki unen, jossa puoliso kertoi, ettei olekaan kuollut. Unen nähdessään hän kertoi ilahtuneensa valtavasti … mutta suru tuntui musertavalta, kun hän herättyään ei löytänytkään puolisoa viereltään.

Useinkin kokemukset kuolleen läsnäolosta lisäävät surua. Menetys tuntuu suuremmalta, ainakin silloin kun läheisen kuolemasta on kulunut jonkin verran aikaa. Kokemukset kuolleen läsnäolosta ovat niin todellisia, eläviä, ihmeellisen kauniita – että tuntuu siltä, kuin Hän olisi siinä. Tämä kävi ilmi laajaan aineistoon perustuvasta väitöskirjastani Jälleenkohtaamisia. Aihepiiristä voi lukea myös tietokirjastani Hän oli siinä – kokemukset yhteydestä kuoleman jälkeen.

Olenkin viime päivinä pohtinut asiaa, miksi on niin, että todentuntuinen kuolleen läheisen kohtaaminen lisää menetyksen tuntua ja lisää surua? Toki tutkimuksessani tuli esille tapauksia, joissa kokemukset kuolleen läsnäolosta päinvastoin vähensivät surua ja saivat aikaan tunteen jatkuvasta yhteydestä rajan tuollepuolen.

Uskoisin, että eräs merkittävä syy sille, miksi kokemukset yhteydestä kuoleman jälkeen lisäävät surua, on aikamme materialistinen ihmiskäsitys. Hyvin laajalla rintamalla niin eri tieteenaloilla kuin yleisesti arvostetuissa näkemyksissäkin nähdään fyysis-materiaalinen elämä sinänsä hyvänä ja elämän päättyminen huonona. Tähän liittyy sellainen uskomus, että kaikki muu elämän ilmentyminen kuten metafyysinen todellisuus nähdään epärealistisena tai uskomuksellisena; ja sellaista on vältettävää. Materialismiin perustuvat käsitykset ja tieteet ovat myös uskomuksia, sillä uskomus on vain monta kertaa toistettu ajatus.

Millaisia vapauttavia kokemuksia, energisöiviä oivalluksia ja elämän suppeita ja myös laajamittaisia haltuunottoja voi aiheutua avautumisesta omassa itsessään materialististen uskomusten taa, metafyysiseen todellisuuteen. Muun muassa näitä asioita pohdin syksyllä ilmestyvässä kirjassani Hän on pois – surudialogi, paluu yhteyteen. Sen voi tilata etukäteen www.hyvinvointiasurussa.fi . Voit myös tilata www.markkusiltala.fi-sivuilta uutiskirjeen, joissa kerron kirjan ilmestymisestä sekä muistakin ajankohtaisista ja tulevista asioita. Huomaa, että verkkokaupasta voi tilata erilaisia tuotteita. Suositusta Jälleenkohtaamisia-väitöskirjastani on tulossa lisäpainos, joten pian käsiluettavaa väitöskirjaa on taas saatavana.

Markku Siltala, teologian tohtori, psykoterapeutti, pappi

www.markkusiltala.fi www.hyvinvointiasurussa.fi

(C) MARKKU SILTALA
info@markkusiltala.fi
Y-tunnus: 2026952-5

(C) Markku Siltala