Pelkojen sijaan luottamusta

Aamunsarastus

Maailmantilanteemme ja sitä myöten arkinen elämämme on aikatavalla erikoinen, sillä meille tarjoillaan huolia ja pelkoja. Huomattavaa on, että nämä tarjotut pelot ja huolet kiinnittyvät ainoastaan materialistiseen maailmankuvaan. Runsaasti toistetun sanoman ydinsisältö on: voit sairastua ja voit kuolla – ja silloin kaikki on menetetty. Kuitenkin aina kautta aikojen ihmiset ovat kuolleet. Toiset ovat lähteneet elämästä sairauden kautta, toiset onnettomuuksissa tai sitten luonnollisemmalla tavalla nukkuneet vain pois.

Miten voisimme saada luottamusta pelkojen sijaan? Auttaisiko, jos pelot osoittautuisivat valjummiksi. Ainakin pienemmiksi pelkoja voi saada kahdella silmäyksellä; ympärillämme ei näytäkään olevan kuolettavaa tautia, vaikka lehtien perusteella niin voisi luulla. Toiseksi, ihmisiä kuolee kaiken aikaa todellisiin sairauksiin, syöpiin, sydänsairauksiin, alkoholiin, itsemurhiin … Vertailun vuoksi olisi hyvä nähdä julkisesti näitä muitakin kuolinlukemia. Silti kokonaiskuolleisuus maassamme ei näytä (ainakaan vielä) puolentoista vuoden aikana lisääntyneen.  

Lisäksi ihmisten elämästä kaikkialla maapallolla on tehtävissä kaksi merkittävää johtopäätöstä: elämässä on paljon muutakin kuin rationaaliset ja materialistiset asiat. Näitä ovat rakkaus, tunteet, uskomukset, unelmat ja toiveet, jotka vaikuttavat valtavasti ihmisten hyvinvointiin. Ihmiselle näyttää olevan luontaista usko metafyysisiin asioihin, tuonpuoleiseen ja kuolemanjälkeiseen elämään. Valtaosa maailman ihmisistä ajattelee, että on olemassa muutakin kuin näkyvä todellisuus, ja että kaikki ei suinkaan lopu kuolemaan. Näilläkin perusteilla, materialistiset fyysiseen elämään sidoksissa olevat pelot ja huolet kuivuvat paljon pienemmiksi. Mitä ajattelet, millaista toisella puolen on? Mitä toivot, että siellä olisi?

Lisäksi luottamusta pelkojen sijaan voi saada tuonpuoleisesta. Lukuisilla ihmisillä on kokemuksia kuolleen läsnäolosta: he ovat kokeneet, että Hän oli siinä. Suruterapiavastaanotoillani olen huomannut, että kuolleen läheisen yhteydenoton kokeneilla huikea yhteyskokemus tahtoo usein jäädä – jos ei nyt aivan unholaan, niin jonnekin etäälle erityiseksi muistoksi. Näin siitäkin huolimatta, että kyseessä on ollut hyvin merkittävä kokemus …

Kokemukset voivat avautua syvempään merkitykseen esimerkiksi muistelemalla, mikä oli kokemuksen tunne, mitä kuollut viestitti. Laajaa merkitystä avaavia ovat myös pohdinnat kokemuksen vaikutuksista kuolemasta ja tuonpuoleiseen liittyen: mitä tuon upean kokemuksen koettuasi todella mietit kuolemanjälkeisyydestä? Myös se, miten omat arvot ja valinnat ovat muuttuneet kokemuksen jälkeen, voi havahduttaa siihen kuinka merkityksellinen kokemus oli.

Tuonpuoleisessa oleville läheisille voi lähettää pyyntöjä, että he toisivat lisää luottamusta, välittäisivät tietoa, kuinka toimia missäkin tilanteessa. Pyydä vastausta mieltäsi painavaan asiaan, omalla tavallasi, vaikka vain muutamalla tavalla. Ja jää odottamaan, miten vastaus, apu ja merkki yhteydestä tulee, avaa kaikki aistisi. Syksyn pimeässä pienikin valo voi olla kirkas!

Markku Siltala – www.markkusiltala.fi/blogi – www.hyvinvointiasurussa.fi –

(C) MARKKU SILTALA
info@markkusiltala.fi
Y-tunnus: 2026952-5

(C) Markku Siltala