Surudialogi -kirja tulossa

Toisinaan yksinkertaistaminen tuo hyvää näkökulmaa.

Olen viimeistelemässä uutta kirjaa nimeltä Surudialogi. Sen keskeinen ajatus on, että kun läheisen kuolema heittää meidät sivuun itsestämme ja hukkaan toisiltamme sekä hukkaamme myös hänet, joka kutsuttiin elämästä – niin miten voisimme palauttaa tuon yhteyden. Siitä oikeastaan kirja kertoo, paluusta yhteyteen ja se paluu on samalla hyvinvointia surussa.

Ja yksinkertaistamiseen: meillä ihmisillä on menneisyys, nykyhetki ja tuleva. Menneisyyttä edustaa kaikki se, mitä meidän ulkopuolellamme on. Se edustaa menneisyyttä siksi, että kaikki ulkopuolellamme oleva on tietyssä mielessä sopeuttamista tähän elämään. Menneisyys on sosiaalistamista. Jos olisi vain minä, minä en tietäisi mitä minä tässä elämässä olisin. Kaikki se mitä on ollut ennen minua …ja nyt en puhu totuudesta vaan tulkinnasta. Minulle on annettu tulkinta olemassaolosta ja se on annettu minulle sosiaalisten suhteiden kautta. Se kaikki mitä ulkopuolellani on, on vuorovaikutuksessa minulle menneisyydessä annettu.

Ja toiseksi on minä, minun substanssi, jonka keskeiset elementit ovat voima ja itseni rajat. Mitä minä olen, sen minä kaiken aikaa rakennan sisäisellä puheellani – ja sisäisellä sekä ulkoisella puheellani eli vuorovaikutuksella rajaan omia energioitani. Minun sisäisen dialogini tarkoitus on tulla enemmän siksi, joka olen – voimaani ja energiaani rajaamalla – vuorovaikutuksessa annettuun todellisuuteen.

Ja sitten on vielä tulevaisuus, eli se, johon minä tämän olemassaolon tulkinnan ja reflektion jälkeen menen eli metafyysinen todellisuus, todellinen koti, josta tulin ja jonne valmistaudun.  Kuolemanpelkoa ei ole, jos tietää minne menee. Siinä matkaoppaana on Hän, joka meni sinne ennen minua.

Näin oikeastaan läheisen kuolema ja suru antavat mahdollisuuden päivittää olemassaolon perusteet, menneisyyden eli sosiaaliset suhteet, oman itseni eli kuka olen sekä sen tuonpuoleisen, johon olen menossa.

Yksinkertaistetusti Surudialogi: ulkoinen dialogi päivittää sen, mitä minulle elämästä kerrotaan ja sisäinen dialogi sen, mikä on voimani ja kuinka sen rajaan ja dialogi Hänen kanssaan sen, mihin olen tästä elämästä menevä ja millä ehdoilla.

Surudialogi – hyvinvointia surussa -kirja ilmestyy alkukesästä 2022.

(C) MARKKU SILTALA
info@markkusiltala.fi
Y-tunnus: 2026952-5

(C) Markku Siltala