alasivu väitöskirja leveä yläreurakuva

VÄITÖSKIRJA – tutkimusta kokemuksista jotka jättävät jäljen

Millaisia ovat kokemukset kuolleen läsnäolosta? Mitä kuolleet viestittävät eläville? Mitkä ovat yleisimmät kokemustyypit? Mitä yhteistä ja mitä eroavuuksia uni- ja aistikokemuksissa on? Mitä läsnäolokokemukset merkitsevät niitä kokeneille? Voiko yhteydenottoihin jollakin tavalla vaikuttaa? Mikä vaikutus kokemuksilla on kokijoiden käsityksiin elämästä ja kuolemasta? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin väitöstutkimukseni toi vastauksia.

Väitöskirjani Jälleenkohtaamisia. Vainajakokemukset sekä niiden koetut vaikutukset käsityksiin elämästä ja kuolemasta on aihepiirin ensimmäinen suomalainen väitöstutkimus. Kun syksyllä 2013 julkaisin kirjoituskutsuni, oli tavoitteeni saada aineistoksi pari-kolmekymmentä kokemuskertomusta.
Kutsu otettiin hyvin vastaan ja kirjeitä tuli – ja niitä tulikin todella paljon. Esimerkiksi, kun kirjoituskutsu julkaistiin Kirkko ja Kaupunki -lehdessä Helsingissä, kaksi päivää sen jälkeen putosi postiluukusta 39 kirjettä. Melkein kaikki niistä olivat käsin kirjoitettuja tai vanhalla kirjoituskoneella naputeltuja koskettavia kertomuksia. Liikutuin syvästi siitä, miten kauniisti ihmiset osasivatkaan kuvata ensikertaa koettua ihmeellistä ja hämmentävääkin kokemusta, johon ei ollut sanoja valmiina. Kun kirjeitä tuli nopeasti niin paljon, tuli tunne, että monet kirjoittajista olivat aivan kuin odottaneet hetkeä, milloin pääsisivät kertomaan kokemastaan. Tutkimukseen osallistui kaiken kaikkiaan yli 200 suomalaista, jotka lähettivät yhteensä 613 kertomusta.

Väitöstilaisuus pidettiin 29.3. 2019 Helsingin yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi teologian ja filosofian tohtori Jouko Kiiski, joka on myös pappi ja psykoterapeutti kuten minäkin. Väitöskirja hyväksyttiin 14.5.2019 teologisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa ja se on luettavissa sähköisenä Helsingin yliopiston kirjaston sivustolla tästä linkistä. Väitöskirjaani on ladattu jo 16 113 kertaa / 29.03.2024.

Painettuja väitöskirjojani on suuren kiinnostuksen vuoksi taas saatavilla; hanki itsellesi tai lahjaksi tulevaisuuden klassikko omistuskirjoituksella á 64,00 €, plus postitus ja pakkauskulut – tilaa kaupasta.

Väitöskirjani viime sivuilla olen kirjoittanut näin:

”Tutkimustyön ajan kokemuskertomukset ovat eläneet mielessäni. Vainajakokemusten kokijat ovat puhuneet minulle ja minä olen mielessäni puhunut heille. Kokijat ovat tulleet minulle vuosien aikana läheisiksi, monet ovat päässeet hämmästyttävän koskettavien kertomustensa välityksellä hyvin lähelle. Varmaankin silloin tutkimukseni on luotettava ja toteutunut niin kuin sen on ollut tarkoitus, jos kokija löytää itsensä ja kokemuksensa kuvaukset tästä väitöskirjasta. Aineistoni vainajakokemuksen kokija lieneekin oikea taho vastaamaan, puhunko tutkimuksessani hänen kokemuksestaan. Vainajakokemuskertomukset ovat avanneet näkyvilleni hämmästyttäviä ja yllättäviä puolia inhimillisestä olemisesta ja olemisen päättymiseksi ajatellusta kuolemasta. Ne ovat saaneet minut olemaan myös vaiti, aivan hiljaa. Olen ollut kohdakkain uudenlaisten näkymien edessä; oudon kiehtova ja silti jollakin tasolla turvallisuutta herättävä on tuntuma, joka on aina kertomuksia lukiessani ollut ylläni. Minulle tutkijana ja ihmisenä vainajakokemuskertomukset ovat avanneet huikeita näkymiä ihmisen kokemusmaailmaan.” ( Jälleenkohtaamisia 2019, s 254)

(C) MARKKU SILTALA
markku@markkusiltala.fi
Y-tunnus: 2026952-5

(C) Markku Siltala