MARKKU SILTALA

Olen Markku Siltala,
psykoterapeutti ja pappi, teologian tohtori sekä tietokirjailija.

Asiantuntijuuteni on surussa ja kuoleman kohtaamisessa – olla läsnä menetysten, surun ja kuoleman läheisyydessä. Kuuntelemalla ja keskustelemalla tuon lohdutusta ja luottamusta sekä ohjaan hyvinvointiin surunkin keskellä. Osaamiseni auttaa myös niitä, joiden kohdalla menetyksestä on kulunut aikaa; suru voi jättää jälkeensä tiedostamatonta painoa ja tyhjyyttä. Keskustelut kanssani antavat surevalle välineitä surun käsittelemiseen ja avaavat voimavaroja hyvinvointiin myös surun aikana. Kannustan surevaa – aikuista, nuorta, lasta – elämään surua omannäköisesti. Lue lisää suruterapiasta

Ratkaisu- ja voimavarakeskeisessä terapiakeskustelussa autan asiakasta vahvuuksien, tavoitteiden ja toiveiden kautta voimaan paremmin, hyvinvointiin arjessa. Psykoterapeuttina olen työskennellyt runsaan vuoksikymmenen ajan terveys- ja sosiaalialalla mm. terveyskeskuksissa, päihdeklinikalla, perheneuvolassa sekä yksityisillä lääkäriasemilla. Tällä hetkellä pidän psykoterapiavastaanottoa Pihlajalinnan Helsingin ja Seinäjoen toimipisteissä. Lue lisää psykoterapiasta 

Pappina sanani lohduttavat ja kannattelevat surussa sekä avaavat toivoa eteenpäin ja antavat uusia näköaloja. Olen työskennellyt pappina noin kymmenen vuoden ajan eri puolilla Suomea mm. Lapissa Sodankylässä ja Sallassa sekä Helsingissä erityisdiakoniapappina. Osalleni on tullut satoja hautaan siunaamisia, joissa olen yhdessä saattoväen kanssa juhlistanut poislähteneen elämän valmistumista; rukouksin ja runoin, muistelmin ja kiitoksin sekä kukkien valon voimin olemme saattaneet hänet matkaan toiselle puolelle. Teen edelleen toimituksia (hautaan siunaamisia ja vihkimisiä), ota yhteyttä ja tiedustele mahdollisuuttani toteuttaa arvokas juhlasi.

Surevien kohtaamiset ja kuoleman läsnäolo eri ammateissani johdattivat minut uskontotieteilijäksi tutkimaan lisää elämän ja kuoleman mysteeristä. Konkreettinen kimmoke tutkimustyölle syntyi, kun papin ja psykoterapeutin työssä kuulin kertomuksia kokemuksista kuolleiden yhteydenotoista ja läsnäoloista. Useita vuosia (2012-2019) kestänyt tutkimustyöni huipentui väitöskirjaan, joka tieteellisesti todensi sen, mitä olin työssäni kuullut: kokemukset kuolleen läsnäolosta ovat todella vaikuttavia ja voimannuttavia, ne vähentävät kuolemanpelkoa sekä tuovat konkreettisia ja informoivia viestejä edesmenneeltä. Lue lisää Jälleenkohtaamisia-väitöskirjasta tästä linkistä.

Kirjoittajana minua ovat aina kiehtoneet näkyvän ja näkymättömän maailman yhtäläisyydet, tämänpuoleisen ja tuonpuoleisen synkronia ja yhteys sekä niiden yllättävät ja odotetut kosketuspinnat. Olen kirjoittanut lukemattoman määrän puheita ja rukouksia, kolumneja ja runoja, jokainen niistä oma uniikki kertomuksensa. Väitöstutkimukseeni perustuva Hän oli siinä -kirja sisältää sekin runsaasti autenttisia kokemuskertomuksia. Kirja avaa surevalle uusia, lohdullisia näkymiä kuolemasta sekä siitä, että yhteys läheiseen voi jatkua kuoleman jälkeenkin. Lue lisää Hän oli siinä -kirjasta. Lue lisää Markun kynästä blogeja.

(C) MARKKU SILTALA
markku@markkusiltala.fi
Y-tunnus: 2026952-5

(C) Markku Siltala